ارسالی، بسکابادی،دانشجوی مدیریت دولتی گرایش منابع انسانی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند ،استان خراسان جنوبی
اگر زندگی رودخانه باشد و شما حق انتخاب داشته باشید کدام را ترجیح می دهید؟ 🪨 سنگ کف رودخانه یا🍁🌊 برگ روی رود ؟
افراد با طرز فکر ثابت دوست دارند سنگ باشند تا ثابت بمانند و شرایط خود را حفظ کنند اما کسانی که طرز فکر رشد دارند برگ را انتخاب می کنند تا حرکت کنند. این افراد فراز و نشیب زندگی را پذیرفتند.
منطقه امن چیست؟
قرارگیری ما در جایی بدون پذیرش کار جدید و پرچالش را منطقه امن یا محدوده راحتی (Comfort Zone ) می گویند.
در حقیقت منظور از منطقه امن، ذهنی و نه فیزیکی است.
مثلا انجام کارهای روزمره که هیچ چالش و اضطرابی ندارند. دوستانی صمیمی و افرادی که همیشه راحت با آنها ارتباط داریم. پشیمان شدن از درخواست چیزی از افراد مختلف. دوری از نه گفتن ( چون همیشه تائید کردن افراد آسان تر از نه گفتن است و از منطقه امن خارج نمی شوید !)
منطقه امن، بد نیست ولی نکته مهم این است که برای انجام تمام کارها نمی توانیم در یک جا باقی بمانیم.
چرا باید از منطقه امن خارج شویم ؟
با گذشت زمان متوجه می شویم که قفل های ذهنی خود ساخته خیلی درست نیستند و شاید بدون آنها کارهای بزرگتری را انجام می دادیم و حتی به باورهای بیشتری از خودمان می رسیدیم.
ممکن است به دلیل ترس خروج از منطقه امن شکست بخوریم یا شاید شرایط بدتر از الان شود اما اتفاق بهتری در انتظار ما هست که سبب رشد می شود.
گاهی اوقات نتیجه ای که انتظار داریم بدست نمی آید به همین دلیل در منطقه امن گیر افتادیم و تلاشی برای تغییر نمی کنیم.
افراد موفق از محدود امن خود بیرون می آیند و هیچ گاه در محیطی ثابت نمی مانند. آنها با تلاش به موفقیت می رسند.
افراد به دو دسته تقسیم می شوند.
♨️ افراد با طرز فکر ثابت ، ترجیح میدهند که همیشه در منطقه امن خود باقی بمانند اما دسته دوم افرادی هستند که برای تمام چیزهای مورد علاقه شان تلاش می کنند تا بدست بیاورند. در نتیجه از منطقه امن ذهنی خود خارج می شوند چون برای رشد باید با مشکلات مختلف روبه رو شویم و بعضی چالش ها را بپذیریم.
هرگاه بخواهید از این منطقه خارج شوید و تجربیات جدیدی را کسب کنید، بدون شک دچار استرس خواهید شد. اما مهم این است که برای دستیابی به اهدافتان باید از این منطقه خارج شوید. در غیر این صورت ممکن است پیشرفت و رشد شما تحت الشعاع قرار بگیرد و نتوانید آنگونه که باید زندگی خود را پیش ببرید.
منطقه امن ذهنی برای هر فرد همان منطقه ای است که در آن هیچ گونه چالشی وجود ندارد و شما ترجیح می دهید که همان جا باقی بمانید. منطقه امن ذهنی دایره راحتی است که توسط مغز شما برای دور کردنتان از خطرهای احتمالی ایجاد شده. مغز شما این وظیفه را دارد که شما را از هرگونه ریسک که ممکن است عامل آسیب دیدنتان باشد دور نگه دارد.
برخی اوقات منطقه امنی که شخص در ذهن خود ساخته، برگرفته از ترس ها و عدم توانایی های او است.
به عنوان مثال فردی که فن بیان خوبی ندارد و نمیتواند به سادگی با دیگران ارتباط برقرار کند، ترجیح میدهد در جمع دوستان و در مقابل افراد جدیدی که ملاقات میکند، اغلب سکوت کرده و حرفی نزند و به این شکل اضطراب و استرس را از خودش دور کند.
افرادی که بیش از حد خودشان را در منطقه امن ذهنیشان محبوس کرده اند، همیشه ترجیح میدهند کاری را انجام دهند که اضطراب آن ها را در پایین ترین حالت ممکن نگه میدارد. این گونه افراد اغلب اعتماد به نفس پایینی دارند و به همین دلیل همیشه عقب نشینی را ترجیح میدهند.
❗معایب منطقه امن ذهنی
شخصی که حاضر نیست از این منطقه امن و دایره راحتی خودش خارج شود، کم کم دچار این حس خواهد شد که توانایی و یا به زبان ساده تر، عرضه انجام هیچ کاری را ندارد و نسبت به خود دچار احساسات منفی خواهد شد.
این گونه افراد اغلب نسبت به تمام اتفاقات جدیدی که در اطراف آن ها رخ میدهد، دچار شک و تردید هستند. زیرا مدام استرس این را دارند که تغییرات جدید، آرامش آن ها را بر هم نزند.
🧠 مغز ما به طرز وحشتناکی در تجزیه و تحلیل کردن موقعیت های خطرناک خوب عمل میکند و می تواند در چشم بر هم زدنی تمام آنچه را که ممکن است غلط از آب درآید، به ما گوشزد کند.
وقتی با یک چیز جدید و متفاوت مواجه شویم، مغز ما با تمام وجود فریاد میزند، خطر! خطر! سپس مغز ما وارد مرحله پردازش بیش از حد شده و با سرعت آدرنالین خون را افزایش داده و هزاران اما و اگر برایمان ردیف می کند؛
مشکل اینجا است که ترس در جایی است که ما انتظارش را نداریم و تمام تغییرات را تحتالشعاع قرار میدهد، از یک تغییر ساده و جزئی در سبک کوتاهی و آرایش مو گرفته تا تصمیمهایی که زندگی را از این رو به آن رو میکنند ،مثل خریدن یک خانه یا متعهد شدن به آموزشهایی که مسیر کاریتان را برای همیشه متحول خواهند کرد.
1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣مراحل گذر از محدوده امن شامل :
۱️⃣ در محدوده امن ، همه چیز در کنترل ماست ، احساس ثبات اما بدون پیشرفت
⬇️
۲️⃣ در محدوده ترس ، احساس عدم اعتماد به نفس داریم ، بهانه می آوریم ، از نظرات دیگران استفاده نمی کنیم.
⬇️
۳️⃣ در محدوده یادگیری خودمان را با مشکلات به چالش می کشیم ، مهارتهای جدید کسب می کنیم و محدوده امن مان را توسعه می دهیم.
⬇️
۴️⃣ و در نهایت در محدوده رشد ، هدف اصلی زندگی مان را می یابیم و اهداف جدید تعیین می کنیم.
No comment